DERİNLEMESİNE ANLAMAK


“Bilim denen şey, gündelik düşünmenin yalnızca daha rafine halidir.”
Albert Einstein

1665 yılının ortalarına doğru bakımsız ve pis Londra sokaklarında amansız bir veba salgını baş gösterir. Pirelerden bulaştığı düşünülen hıyarcık vebası tüm Londra’yı kısa zamanda etkisi altına alacak ve salgın 1 yıl içerisinde 100.000 kişinin canına malolacaktır.

Aynı yıllarda, Cambridge üniversitesi, korkunç salgının yayılmasını önlemek için iki yıllığına eğitime ara verir ve üniversite kapanır. Cambridge üniversitesinde çalışmalarını sürdüren ünlü bilim adamı Isaac NEWTON ve diğer öğrenciler evlerine gönderirler. Newton bu süre zarfında geçirdiği iki yılını halasının çiftliğinde yapacağı çalışmalarla tamamlayacaktır. Kader Newton’u çalışmalarını devam ettirmek üzere halasının çiftliğine doğru sürüklemiştir.  

Sonraki iki yıl Newton halasının çiftliğinde kalır ve bu süre içerisinde modern matematik ve fizik kurallarının temellerini formüle eder. Newton evrensel çekim yasasını ve modern matematik fikirlerini, düşünceli halde bahçede oturduğu sırada düşen elmaların neden sağa sola düştüklerini anlamaya çalışarak geliştirmiştir. Gezegenlerin nasıl hareket ettiği gibi en büyük, en karmaşık kozmik fikirler Newton’un kafasına düşen elma ile ilgili derinlemesine düşünmesinden ortaya çıkar.  Sonuç;

 “Sağduyulu yaklaşım sizi öze ulaştırır.“

Biz insanoğlu, alışkanlıkların yönettiği düşünce sistemi ile kendi adımıza hayatı oldukça karmaşık hale getiririz. O kadar karmaşıklaşır ki sonra tek başımıza bu karmaşıklığı çözemeyecek hale geliriz. Oysa Newton örneğinde olduğu gibi, en karmaşık, en incelikli ve derin fikirlerin çoğu basit, günlük deneyimlere son derece açık bir biçimde bakmaktan doğar. Modern matematik tarihteki en etkili kavramlardan birisidir. Günlük yaşantımızı kökten değiştirmiştir. Uzay araştırmalarından, LED televizyonlara, bilgisayarlara ve cep telefonlarına kadar teknolojik gelişmelerin çoğu modern matematik olmaksızın gerçekleşemezdi.

Ve modern matematiğin keşfi, ağaçtan düşen bir elma gibi sıradan, günlük bir olay hakkında derinlemesine düşünmeye dayanır.

Acaba sizin gün içerisinde yaşadığınız küçük, sıradan bir olay da karmaşık keşiflerin habercisi olabilir miydi?
Ve acaba siz bunların ne kadar farkındasınız ve ne kadar derinlemesine değerlendiriyorsunuz ?

Newton, elmaların ağaçtan düşmeleri gibi gündelik olayları açıklamak üzere kullandığı kuralları evreni tanımlamak için de kullandı.  Peki ya siz ? 

Unutmayın;


BASİT VE TANIDIK OLAN, KARMAŞIK VE BİLİNMEZ OLANIN SIRLARINI İÇİNDE TAŞIR.

Not : Makalenin bir bölümünde Edward B.Burger ve Michael Starbird'den alıntı yapılmıştır.  

Yorumlar